26 cze 2012

Cytrynowa kremówka

Składniki:

500 ml śmietany kremówki 36%
4 czubate łyżki serka mascarpone
1 opakowanie ciasta francuskiego
cukier puder
truskawki
starta skórka z jednej cytryny
sok z jednej cytryny

Ciasto rozwijamy i mocno posypujemy, odrobinę uciskając cukrem pudrem z obu stron.
Kroimy je ostrym nożem na 12 równych prostokątów.
Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu, aż się lekko zarumienią.
Po upieczeniu studzimy je.
Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem.
Cukru pudru dajemy wedle upodobań... ja dałam go ok. 3 łyżek ( masa musi być słodka, gdyż cytryna a w efekcie końcowym ciasto francuskie i truskawki będą tą słodycz idealnie neutralizować )
Dodajemy mascarpone, tartą skórkę z cytryny oraz sok z jednej cytryny, średniej wielkości.
Delikatnie mieszamy masę.
Masę wyciskamy ze szprycy do dekoracji ciast na 6 kawałków ciasta francuskiego.
Układamy na to truskawki pokrojone w ćwiartki.
Przykrywamy ciastem francuskim i ponownie wyciskamy masę na wierzch ciasta.
Dekorujemy truskawkami.
Podajemy od razu po przygotowaniu.

5 komentarzy:

majka pisze...

Jaka piekna i smaczna kremowka :) Ciesze sie, ze jestes Iwon :))

Usciski.

Majana pisze...

Wygląda pysznie. Bardzo pysznie :)
Pozdrawiam ciepło.

Emocja pisze...

jak przeczytalam,ze masa z mascarpone to od razu wzielam przepis:) uwielbiam ten smak,a z truskawkami plus ciasto francuskie to pewnie niebo w gebie!
usciski!

Nivejka pisze...

Wyglada bosko! jak wszystko co z truskawkami:)

andzia-35 pisze...

Właśnie...wygląda bosko! :))