13 lis 2011

Barszcz biały z kiszoną kapustą


Składniki:

1/2 kg kiszonej kapusty
1/2 kg wieprzowej karkówki
kilka suszonych borowików
200 ml śmietany 12%
1 łyżka mąki
4 ząbki czosnku
kawałek selera
marchew
pietruszka
kilka gałązek selera naciowego
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz biały mielony
garść majeranku

Kiszoną kapustę kroimy nieco drobniej.
Do większego garnka wkładamy karkówkę, kapustę kiszoną, suszone grzyby, selera, marchew, pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone w kostkę gałązki selera naciowego.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Zalewamy to wodą i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie mięciutkie.
W śmietanie rozmącamy mąkę i dolewamy ją do zupy.
Doprawiamy do smaku.
Podajemy na gorąco z podpieczonymi ziemniakami, polanymi smażoną cebulą.


Placki z burakiem cukrowym



Składniki:

40 dkg buraka cukrowego
2 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
2 jajka
4 łyżki mąki
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
olej do smażenia

Obranego buraka, ziemniaki oraz cebulę trzemy na tartce o drobnych oczach.
Dodajemy jaja, mąkę oraz pozostałe składniki.
Mieszamy dokładnie ze sobą.
Smażymy na rozgrzanym oleju... rumieniąc placki z obu stron.
Podajemy na gorąco posypane waniliowym cukrem pudrem.


11 lis 2011

Pieczone karminadle śląskie


Składniki:

pół kg mielonej karkówki wieprzowej
3 mniejsze śledzie z solanki
2 cebule drobno posiekane
5 dkg masła
1 bułka
pół szklanki mleka
2 jajka
sól
pieprz czarny mielony
tymianek



Bułkę moczymy w mleku... odciskamy i rozdrabniamy.
Śledzie kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy je wraz z cebulą i bułką na maśle.
Do mielonej karkówki dodajemy jajka, przyprawy oraz podsmażone śledzie z cebulą i bułką.
Wszystko wyrabiamy ze sobą.
Doprawiamy do smaku.
Formujemy kotlety.
Obtaczamy w mące.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez ok. 40 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.
W trakcie pieczenia podlewamy je odrobiną wody.
Sos, który powstał w trakcie pieczenia możemy zagęścić odrobiną mąki i wykorzystać go do polania nim karminadli.
Podajemy je na gorąco do ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty.

Klops z wędzonym boczkiem


Składniki:

1 kg karkówki wieprzowej
30 dkg wędzonego boczku
2 jajka
2 duże cebule
3 łyżki oliwy
sól
pieprz czarny mielony


Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy ją na oliwie.
Karkówkę, boczek < pamiętajmy by zostawić kilka plasterków boczku, gdyż wykorzystamy je na wierzch klopsu > oraz zrumienioną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Dodajemy jajka oraz przyprawy.
Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Formujemy ją w dowolny kształt.
Na wierzchu układamy kilka plasterków wędzonego boczku.
Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.