24 mar 2010

Sernik, który nie opada

Sernik ten odkryłam kilka dobrych lat temu na CinCin. Podała go tam Janie.
Od tamtego czasu robiłam go już setki razy. Za każdym razem wychodzi rewelacyjnie pyszny. A wiem co mówię, gdyż jestem maniakalną wyjadaczką serników.


Cytując autorkę:
Składniki:

1 kg sera tłustego
1 kostka masła
1 szklanka cukru
10 jaj
1 budyń waniliowy Winiary
rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane migdały
zapach arakowy (kilka kropel)


Ser przekręcić w maszynce 2 razy.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Ucierając dodać miękkie masło i stopniowo dodawać ser.
Wsypać do masy suchy budyń, dodać zapach arakowy i bakalie.
Wymieszać składniki na gładką masę.
Włączyć piekarnik i podgrzać do 220 stopni C.
Ubić 8 białek na bardzo sztywna pianę.
Szybko dodać do sera połowę piany i delikatnie z nim wymieszać, następnie dodać resztę piany i też połączyć ją z masa serową.
Natychmiast wyłożyć masę do wysmarowanej masłem tortownicy.
Od razu włożyć tortownicę do bardzo rozgrzanego piekarnika i piec w wysokiej temperaturze przez 5 minut.
Teraz maksymalnie zmniejszyć grzanie, aby temperatura spadła i ustaliła się na wartości ok. 180-200 stopni C.
W tej temperaturze piec sernik jeszcze przez minimum 45 minut, do zrumienienia wierzchu.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek pozostawić sernik na 10 minut. Teraz uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do przestygnięcia na kolejne 10 minut.
Ostrożnie wyjąć tortownicę i przykryć ją z wierzchu deską do krojenia.
Przytrzymując lewą ręka deskę energicznie odwrócić sernik „do góry nogami”, tj. spodem do góry i tak go pozostawić na desce do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na balkonie.
Chłodny sernik można już swobodnie odwrócić, polukrować ( ja polałam go czekoladą ).
Przepis ten jest na tortownicę 26 cm. Choć ja piekłam go w 28 i był wysoki.

25 komentarzy:

Alicja w kuchni pisze...

Dobry ten przepis na Wielkanoc, bo cały czas myślę i myślę który by tutaj upiec :D
Smakowicie wygląda ta polewa z czekolady, mniam :)

Dziwnograj pisze...

Ale piękny, ta polewa czekoladowa jest obłędna! Chętnie bym wypróbowała ale na Wielkanoc już mam wybrany sernik ;) Ten zostawie sobie na inną okazję.
Pozdrawiam

Ivon pisze...

Aliveo zrób ten, nie pożałujesz :)

Ivon pisze...

Dziwnograj nie odwlekaj za długo. Zrób go przy najbliższej okazji :)

Pozdrówka !!!

Margareta pisze...

Mniam, uwielbiam serniczki i na pewno wykorzystam Twoj przepis :)
A czym zrobilas takie piekne wzorki z czekolady?
Pozdrawiam i zycze milego dnia :)

Ivon pisze...

Margaretko wzorki z czekolady zrobiłam dzięki szprycy. Choć z podciętego woreczka też wychodzą fajne :)

Pozdrawiam Cię !!! I również życzę Ci miłego dzionka

rain.drop pisze...

Serca nie masz! Takim sernikiem po oczach! Uwielbiam serniki, mmmmm! Cudowny :)

wiosenka27 pisze...

Ja też bardzo lubię serniki. Twój wygląda po prostu wspaniale:)

Emocja pisze...

ja tez uwielbiam serniki,skorka pomaranczowa,migdaly...ach:))
na poczatek wydrukowalam sobie przepis tej szarlotki z grysikiem,latwiej brzmiala:) sernik moze sie odwaze troszke pozniej;)

ale u Ciebie juz pachnie Swietami!
usciski!

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

dodatek migdałów bardzo mi się podoba!

asieja pisze...

jest cudny
z dużą warstwą sera
i ta polewa
ach!

Marzynia Mamcia pisze...

Nigdy nie słyszałam o takim przepisie (chodzi o początkową temperaturę). Ale jeśli ty mówisz, że pyszny, to na pewno tak jest :-)

Ivon pisze...

Mamciu ta początkowa temperatura w przypadku sernika to istotna sprawa.

Dziękuję Wam za zachwyty, za pochwały. Miło mi, choć one należą się Janie :))) Ja byłam jedynie podwykonawcą ;)

myniolinka pisze...

ja to bym chciała być Twoją sąsiadką... wpadałabym na te serniczki i byśmy założyły jakieś kółko sernikożerców... czy jakoś tak...:)
pozdrawiam :)

majka pisze...

Wyglada pyszniutko. Przepis na dobry sernik jest na wage zlota :))

Ivon pisze...

Myniolinko nie planujesz może przeprowadzki w lubelskie ? Bo ja bym z Tobą kilka kółek założyła :DDDDD

Pozdrawiam Was i życzę dobrej nocki !!!

anytsujx pisze...

Ivon, ten sernik jest tak śliczny, że postanowiłam upiec go na Świeta i podarować go mojemu tacie, który jest wielbicielem serników, zresztą ja równiez :)

Ivon pisze...

Anytsujx świetnie !!! Będzie zadowolony, ręczę :)

anytsujx pisze...

Ivon, cukier ma być zwykły czyli kryształ?, budyń jest z cukrem czy bez?, a obracasz ten sernik zaraz jak wyjmujesz go z piekarnika jeszcze bardzo ciepły po tych 10 minutach, dobrze zrozumiałam, wolę się upewnić, bo piekę go na 100 procent :))

Ivon pisze...

Tak budyń z cukrem daję.
Cukier kryształ.
Jak wyciągam go z piekarnika to od razu go odwracam. Tyle, że w piekarniku po upieczeniu spędza on 20 minut.

Pozdrówka :)

julia.julia. pisze...

Skoro taki nieopadający to obowiązkowo muszę spróbować!
Opadanie sernika nie należy do przyjemnych doznań ;)
Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Witam, dzisiaj upieklam sernika z tego przepisu. Serniki pieke od lat i jestem w tym dobra, ale moj mezus powiedzial ze to najlepszy jaki kiedykolwiek robilam. po prostu rozplywa sie w ustach. Zrobilam na kruchym cienkim spodzie z polewa po prostu niebo w gebie a i oadl minimalnie. Ze szcerego serca wszystkim polecam i dziekuje za przepis. Pozdrawiam:)))

Ivon pisze...

Polciu super !!!!
Musisz jeszcze zrobić sernik z serkiem mascarpone :D

Pozdrówka !!!

Anonimowy pisze...

Witajcie , wypróbowałam przepis na serniczek ,jest super ,wysoki ,a do tego delikatny i wilgotny.polecam

Anonimowy pisze...

Jest to pyszny sernik bez dwóch zdań, jednak muszę robić coś źle z nim, gdyż podczas pieczenia zawsze mi bardzo pęka sernik i wygląda jak wulkan lub rozstąpiona ziemia po trzęsieniu ziemi. Może jakieś rady? piekę go w takich temp i czasie jak wskazania blogerki,niestety za każdym razem to się dzieje co prawda nie ma to znaczenia smakowego a jedynie estetycznego wyglądu serniczka ,ale mnie to trochę drażni.Postarajcie się mi podpowiedzieć co należy robić by tak się nie działo dziękuję Karolka