28 lut 2009

Ciemny wiejski chleb

Weekendowa piekarnia ruszyła już po raz 21 ... u mnie jest to debiut. Upiekłam dwa bochenki chleba i chyba to był błąd. Powinnam upiec jeden duży i wyższy. Bo moje wyszły nieco niskie. Jednak nic nie ujmuje to smaku - bo chlebuś jest pyszny. A do tego masełko czosnkowe i nic mi więcej do szczęścia nie trzeba. Co istotne nie dałam słodu piekarskiego, z powodu jego braku.
Przepis ten przetłumaczyła Caritka a pochodzi on ze strony Petry

Składniki:

20 g świeżych drożdży
10 g cukru pudru
25 ml wody
500 g mąki pszennej typ 812 *
250 g mąki żytniej typ 1370 **
1 łyżeczka słodu piekarskiego ( według uznania)
500 g wody15 g miodu
10 g miękkiego masła
18 g soli
65 g mocnego zakwasu – pewnie chodzi o taki odświeżony, żywotny


W 25 ml wody, rozpuścić drożdże z cukrem pudrem. 250 g maki pszennej i 125 g żytniej dąć do miski robota kuchennego, dodać 500 g wody, wymieszać aż się połączy wszystko i zostawić na 30 min. (autoliza)
Dodać rozpuszczone drożdże, pozostałą mąkę pszenną i żytnią oraz miód, masło i zakwas.
Wszystko zagnieść na pierwszym biegu ok. 4 min. - aż utworzy się kula z ciasta. Następnie dodać sól i wyrabiać na 3 biegu ok. 5 min.
Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć ( najlepiej wkładając do foliowej torebki) i odstawić na 45 min.
I teraz zależy czy wybieramy jeden wielki bochenek czy dwa mniejsze –jeśli wybraliśmy dwa mniejsze to dzielimy ciasto równe części dwie części.
Ciasto uformować w kulę - lub 2 kule ( przykryć i odstawić na 5-10 min).
Po tym czasie, uformować bochenek ( bochenki ) i ułożyć złączeniem do góry, w dobrze omączonym koszyku (dla jednego bochenka, użyć koszyczka na 1,5 kg)
Jeszcze raz odstawić do rośnięcia ( w oryginale jest na 20 min., Petra - 25 min, a następnym razem przedłuży na 45 min.)
Jednocześnie rozgrzać piekarnik z kamieniem do 240 st.
Chleb naciąć według upodobania i piec z para przy spadającej temperaturze.
Petra nic nie pisze jak ma spadać ta temperatura, a ni nie pisze ile minut piec.
Wydaje się mi ,że po 15 minutach można ustawić temperaturę na 220-210 stopni po następnych 15 minutach na 200-190 stopni C i piec jeszcze tak 25-30minut –czyli w sumie piec ok. 55-60 minut, Wystudzić

* taka mąka jest raczej w Polsce nieosiągalna , ale Tatter radzi żeby otrzymać mąkę pszenna typ 812 brać na każde 100g mąki -80g mąki typ 550 lub 650 i 20 g mąki typ 2000

** na każde 200g maki żytniej brać 140g razowej typ 2000 i 60 g białej typ 720.

Inspiracją była Weekendowa piekarnia.

27 lut 2009

Muffinki o smaku cytrynowym


Składniki:


2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki otartej skórki z cytryny
2 jajka
3/4 szklanki kefiru bądź jogurtu naturalnego
10 dkg roztopionego masła
2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą.
Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, jajka, masło i kefir.
Mieszamy energicznie i krótko.
Wykładamy do foremek muffinkowych i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Kiedyś swego czasu przepis ten wygrzebałam z czeluści Internetu... niemniej jednak nie pamiętam skąd dokładnie.

24 lut 2009

Bliny gryczane


W związku z tym, że tydzień z kuchnią rosyjską właśnie kwitnie postanowiłam by i u mnie w domu stało się tematycznie, tak iście rosyjsko.
Zrobiłam bliny gryczane. Stanęłam nieomalże na rzęsach by dostać mąkę gryczaną... ale udało się. No i jak to u mnie w domu podczas gdy jedni pałaszowali bliny z łososiem to drudzy wybrali opcję słodką z konfiturami.
Przepisem tym podzieliła się ze mną znajoma
Iwieta . Jej babcia robiła swego czasu takie właśnie oto bliny:


Składniki:


20 dkg mąki gryczanej,
20 dkg mąki pszennej,
1/2 litra mleka,
4 czubate łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
3 jaja,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki cukru,
3 dkg drożdży,
2 łyżki roztopionego masła,
masło do smażenia


Drożdże rozpuszczamy w 1 szklance ciepłego mleka oraz dodajemy 10 dkg mąki pszennej.
Zostawiamy do wyrośnięcia jakieś 20 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem.
Dodajemy do wyrośniętych drożdży stopione masło, utarte żółtka, kaszę gryczaną oraz sól.
Wyrabiamy dodając mąki i resztę ciepłego mleka.
Ciasto powinno być lśniące.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na jakieś 2 godziny.
Białka ubijamy na sztywno.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy tak przygotowaną pianę.
Mieszamy i odstawiamy na 15 minut trzymając ciasto pod przykryciem.
Smażymy je na maśle ... jak naleśniki.
Podajemy na gorąco.

Zapiekane żeberka



Składniki:

1 kg żeberek
3 cebule pokrojone w talarki
2 plastry ananasa pokrojonego w kostkę
20 dkg pieczarek pokrojonych w ósemki
1 szklanka bulionu wołowego
oliwa do smażenia

Marynata:
1/2 szklanki oliwy
sól
pieprz czarny świeżo mielony
pieprz ziołowy
ziarenka papryki chili
rozmaryn


Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy w marynatę na 12 godzin - odstawiając ją do lodówki.
Żeberka wyjmujemy z marynaty i obsmażamy z każdej strony na złotawy kolor.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym a na ich wierzch układamy cebulę, ananasa oraz pieczarki.
Wszystko to zalewamy bulionem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 60-70 minut.
Żeberka podajemy na gorąco wraz z sosem w którym się one piekły.

Inspiracja własna.

Muffinki śliwkowe


Muffinki te ujęły mnie tym, że są wilgotne i po prostu rozpływają się w ustach. A to jest to co lubię.... zresztą nie tylko ja, bo znikły szybciej z talerza aniżeli się piekły.
Składniki:

450gr mąki
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 gr brązowego cukru
2 jajka
250ml mleka
125g stopionego masła
1 łyżeczka esencji waniliowej lub aromatu (ja dodałam cukier waniliowy)
8 śliwek drobno pokrojonych ( w oryginale 150gr jagód)
cukier puder do posypania

Wymieszać suche składniki, jaja rozkłócić w mleku, roztopić i ostudzić masło. Do suchych składników wlać masę mleczną i masło , dodać śliwki, zamieszać. Napełniać wysmarowane masłem foremki do muffinek. Piec w 200 stopniach przez 25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z Le cordon bleu a odkryłam go dzięki Pysi z Cin Cin , która go tam umieściła.

23 lut 2009

Pierś z kurczaka pod serową pierzynką


Składniki:

2 piersi z kurczaka
3 łyżki żurawiny w konfiturach
8 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany
1 łyżka ketchupu
1 łyżka musztardy
10 dkg tartego żółtego sera

Piersi z kurczaka kroimy na połówki.
Każdą z nich rozbijamy tj. na kotlety schabowe.
Doprawiamy do smaku.
Układamy kotlety w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
Majonez mieszamy ze śmietaną, żurawinami, ketchupem, musztardą, oraz żółtym serem.
Na każdy plaster piersi nakładamy po 3-4 łyżki tej masy i pieczemy w temperaturze 150stopni przez ok. 30 minut.

Inspiracja własna.

Pierś z indyka z grzybami mung w sosie balsamico



Składniki:

pół płata piersi z indyka
3 cebule
20 dkg pieczarek
5 dkg suszonych grzybów mung
1 szklanka rosołu /bulionu
łyżka mąki
5 łyżek octu balsamicznego
oliwa

Przyprawy: sól kamienna mielona, pieprz czarny i zielony świeżo mielony, pieprz syczuański, papryka słodka mielona, mięta syryjska.


Cebulę tniemy w talarki.
Pieczarki kroimy w plasterki a grzybu mung namaczamy we wrzątku przez 5 minut... odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki.
Wszystko to podsmażamy na oliwie przez ok. 15 minut (smażymy na wolnym ogniu).
Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę.
Prószymy ją mąką i dorzucamy do podsmażonej cebuli z grzybami i smażymy kolejne 15 minut.
Na koniec zalewamy wszystko bulionem i dusimy około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

Inspiracja własna.

22 lut 2009


Tort śmietanowy


Składniki:

Biszkopt
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu


Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia - ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
Pieczemy na złotawy kolor w temperaturze 180 stopni około 30 - 40 minut.


Masa
1 litr śmietany 30% Łaciatej
6-7 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
25 dkg serka macsarpone
4-5 śmietan-fixów ( ja daję je tylko wtedy gdy tort musi poczekać te dobre kilka godzin na zanim zostanie pochłonięty )
galaretka wiśniowa
1 galaretka pomarańczowa
30 dkg malin (mogą być mrożone)
1 szklanka soku ananasowego


Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody każdą (czyli w połowie ilości wody podanej z tyłu opakowania )
Odstawiamy do zgęstnienia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i ewentualnie ze śmietan-fixem (tutaj z cukrem pudrem to wedle uznania... jednak ta masa nie może być bardzo słodka.
Gdy jest już sztywna dodajemy serek mascarpone i dalej mieszamy (tak ok. 3 minut )Wcześniej upieczony biszkopt kroimy na plastry.
Każdy plaster przed położeniem masy nasączamy sokiem ananasowym a następnie smarujemy grubszą warstwą masy.
Na to układamy gęsto: maliny i galaretkę pokrojoną w kostkę.
Przykrywamy płatem biszkoptu - uciskając tak by wszystko ładnie do siebie przyległo... i znów nasączamy biszkopt i nakładamy masę, owoce i galaretki.
Pamiętajmy by zostawić trochę masy na ustrojenie tortu.

Inspiracja własna.

21 lut 2009

Trójkąty schabowe wypełnione żurawiną



Składniki:

4 plastry schabu
4 łyżeczki konfitury żurawinowej
2 ząbki czosnku
natka pietruszki (kilka listków)
ocet balsamiczny
2 jajka
mąka do obtaczania
olej do smażenia

Przyprawy:sól kamienna mielona, papryka słodka mielona, chili, oregano, bazylia, rozmaryn.


Schab rozbijamy na bardzo cienkie plastry.
Każdy plaster schabu posypujemy przyprawami.
Na środku schabu układamy po łyżeczce żurawiny, po pół rozgniecionego ząbka czosnku, po listku natki pietruszki.... i to wszystko zalewamy kapką octu balsamicznego.
Tak przyprawiony schab składamy w trójkąty.
Obtaczamy w mące + w jajku z dodatkiem bazylii.
Smażymy na wolnym ogniu - z każdej strony - ok. 20 minut.

Inspiracja własna.

Łódeczki z piersi kurczaka



Składniki:

2 piersi z kurczaka
5 dkg sera pleśniowego typu Brie
10 dkg pieczarek
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
1 łyżka konfitury żurawinowej

Przyprawy: sól, pieprz różowy mielony, pieprz cytrynowy, tymianek, papryka słodka mielona


Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Każdą połówkę piersi nacinamy tak by powstała kieszonka.
Układamy je na kształt łódki i posypujemy ją w środku przyprawami.
Wkładamy w środek tych „łódeczek” pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
Mocno posypujemy przyprawami.
Wkładamy je do naczynia żaroodpornego tak żeby ściśle do siebie przylegały po to by w trakcie pieczenia nie wyciekł nam ser z owych „łódeczek”.
Wszystko to zalewamy oliwą wymieszaną z majonezem, śmiataną i konfiturą żurawinową.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut.

Inspiracja własna.

Ciasto ze śliwkami



Składniki:

2 jajka całe + 1 żółtko
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1/2 kostki masla
3/4 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki maki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka octu
ok. 12-15 sztuk śliwek pociętych w cienkie paseczki
1/4 szklanki cukru

Polewa lukrowa: 1/2 szklanki cukru pudru oraz 1 i 1/2 łyżki mleka

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C.
Tortownicę 26 cm posmarować masłem.
Ubijamy masło z cukrem, cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy jajka, żółtko. Wszystko dobrze ubijamy...
Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dolewamy mleko i ciagle ubijajamy tą masę.
Dodajemy kaszę mannę + ocet.
Mieszamy dokładnie łyżką i wylewamy do tortownicy.
Pocięte w paseczki śliwki mieszamy z cukrem i wykładamy równomiernie na wierzch ciasta w tortownicy.
Pieczemy ok. 40-45 minut, aż będzie złociste... koniecznie sprawdźcie patyczkiem... Na koniec polewamy lukrem // chociaż ja zawsze polewam lukrem jak już potnę ciacho na kawałki.

Inspiracja własna.

Bakłażanowe roladki w cieście omletowym



Składniki:

1 bakłażan
8 plastrów kiełbasy mortadeli
pół zielonej papryki pokrojonej w długie paski
8 plastrów sera żółtego mazdamer

Ciasto: 2 jajka, szczypta soli, 5 łyżek mąki

Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz cayene, bazylia

Bakłażana kroimy na 8 plastrów.
Solimy go i odstawiamy na 15 minut.
Następnie płuczemy go w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.
Na każdym plastrze bakłażana układamy: po plasterku mortadeli i sera oraz po 2 paski papryki.
Posypujemy mocniej przyprawami.
Zwijamy wszystko w ruloniki - spinając wykałaczkami.
Jajka ubijamy do białości.
Dodajemy mąkę, sól i mieszamy na jednolitą masę.
Każdą roladkę maczamy w cieście i smażymy z obu stron na wolnym ogniu do momentu, aż nabiorą złotego koloru.

Inspiracja własna.

Pancakes kukurydziano-ziemniaczne z parmezanem



Składniki:

2 surowe ziemniaki
2 ugotowane ziemniaki
1/2 szklanki mąki
3 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta sody + szczypta proszku do pieczenia
10 dkg parmezanu
1 jajko
olej do smażenia

Przyprawy: sól kamienna mielona, pieprz cytrynowy mielony, pieprz czerwony mielony oraz tymianek


Ziemniaki trzemy na tartce o drobnych oczkach.
Dodajemy obie mąki, żółtko, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
Ser kroimy w drobną kosteczkę... wszystko mieszamy.
Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na koniec do masy.
Smażymy z obu stron na złotawy kolor.
Tak usmażone pancakes podajemy na gorąco z różnymi dipami.

Inspiracja własna.

20 lut 2009

Cynamonowe naleśniki

Składniki:

3 szklanki mleka
3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 jajko
15g cukru waniliowego
pół łyżeczki mielonego cynamonu
7 łyżek oleju
oliwa do smażenia
20 dkg malin bądź truskawek
100 ml. bitej śmietany

Mleko, mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, cynamon oraz oliwę ubijamy na jednolitą masę... ubijamy ją ok. 15 minut.
Smażymy naleśniki porcjami.
Podajemy na gorąco bądź zimno z owocami i bitą śmietaną.

Inspiracja własna

Biała pavlowa


Przepis na białą pavlową swego czasu odkryłam buszując w sieci.
Muszę przyznać, że jest to jeden z moich ulubionych deserów i często gęsto gości on u mnie w domu. Pokochałam go nie tylko ja ... ale i cała moja rodzina.




A oto przepis, który ulegał modyfikacjom... taka droga dojścia ku perfekcyjnej pavlowej.


Składniki:   

9 białek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
250 ml śmietany 30%
owoce wedle uznania

Ubijamy białka ze szczyptą soli przez ok. 3 minuty.
Następnie stopniowo (to ważne) dodajemy cukier kryształ oraz cukier puder.
Białka ubijamy tak długo, będą sztywne.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet - dokładnie mieszamy.
Wykładamy sztywną pianę na papier do pieczenia.
Formujemy z niej wysoką górę o około o średnicy 20-22 cm.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160* przez ok. 60-80 minut.
Studzimy i dekorujemy wierzch bitą śmietaną oraz owocami najlepiej tymi, na które jest teraz sezon.

Inspiracją były znalezione w necie liczne przepisy na ów temat.


Ciachane schabowe

Do wypróbowania tego przepisu skusiła mnie już sama nazwa.
A w związku z tym, że lubię schabowe na efekt finalny długo nie musiałam czekać - wypróbowałam go jeszcze tego samego dnia. Jeżeli lubicie soczyste mięso to ten przepis jest na takie mięso właśnie. W dodatku proste i jakże szybkie w wykonaniu.




Składniki:

1/2 kg schabu
5 łyżek majonezu
1 łyżka ketchupu
2 ząbki czosnku
2 jajka

Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona

Schab kroimy w drobną kosteczkę.
Dodajemy majonez, ketchup, pokrojony w plasterki czosnek oraz jajka.
Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Doprawiamy do smaku.
Formujemy w kotlety.
Obtaczamy w mące lub w bułce tartej.
Smażymy na złotawy kolor z obu stron.

Inspiracja: Aneta