10.11.2009

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką



Składniki:

Ciasto drożdżowe:
10 dkg drożdży
5 szklanek mąki
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju kujawskiego
5 jajek

Kruszonka:
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
mąka tortowa / tyle ile się wgniecie /

Karmel z jabłkami:
4 łyżki cukru
1/2 kostki margaryny
1-1,5 kg jabłek kwaskowatych
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Kamis

Składniki na ciasto drożdżowe wyrabiamy i odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia.
Zagniatamy kruszonkę w ten sposób, że do margaryny z cukrem dodajemy tyle mąki ile się da wgnieść... i wkładamy do lodówki.
Jabłka kroimy w plasterki.
Cukier karmelizujemy.
Dodajemy margarynę, jabłka i podsmażamy ok. 5 minut.
Ciasto po 3 godzinach wyrastania mieszamy mikserem.
Wylewamy na dużą blachę wysmarowaną olejem.
Na ciasto drożdżowe wykładamy jabłka... gęsto układając.
Na koniec kruszonkę trzemy na tartce i posypujemy nią jabłka.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 170*.

7 komentarzy:

zjedz_mnie pisze...

Zachęcające, a tu wizja wolnego ;]

margot pisze...

bardzo kuszące, drożdżowe to chyba najlepsze ciasto ,a tu takie jeszcze dodatki...

Ivon pisze...

Tak, dla mnie też drożdżowe to najlepsze ciacho. A to dzięki jabłkom i tej kruszonce rozpływa się w ustach.
Polecam :D

majka pisze...

Zalapie sie jeszcze na kawaleczek? Ciasto wyglada mega pysznie :))

Ivon pisze...

Majuś zapraszam :) Dziś piekę kolejną rundę na specjalne życzenie mojego taty :)

andzia-35 pisze...

Wygląda bardzo apetycznie!

Ivon pisze...

Dziękuję :DDDD